Ez egy lyophilizált (fagyasztva szárított) ferment keverék, amely mésophile és thermophile tejsavbaktériumokat tartalmaz, elsősorban préselt sajtok, például raclette típusú sajtok előállításához.
Összetétel:
Streptococcus thermophilus
Lactobacillus bulgaricus és helveticus
Lactococcus lactis, diacetylactis, cremoris
Leuconostoc
Staphylococcus xylosus
A ferment nem tartalmaz vöröspenész kultúrát (Brevibacterium linens)!
Felhasználás:
Kifejezetten raclette típusú préselt sajtok készítéséhez.
Adagolás:
Egy DL1-es cső elegendő 100-200 liter tej beoltásához.
Tárolási ajánlás:
A kultúrát fagyasztva, -18 °C vagy alacsonyabb hőmérsékleten kell tárolni, ebben az esetben a termék minőségmegőrzési ideje legalább 24 hónap. Hűtőben (kb. +5 °C) történő tárolás esetén a minőségmegőrzési idő 6 hét. A használat előtt a kultúrát ne olvaszd fel, közvetlenül a felhasználás helyén nyisd ki, majd gyors keveréssel juttasd a pasztőrözött tejbe.